TOPlist
(c)1997-2007 TOPlist, Kontakt Slovensko

DUOCACIB Brno 1.deň - podruhé

05.02.2013, 21:17, Ľubica Janigová

Aká je vlastne pravda ?


Keď som sa rozhodovala, na ktorý deň tejto duo výstavy prihlásim svoje psy , zarezonovala mi v mysli pred časom absolvovaná debata s ostatnými členmi rodiny a z nej plynúci záver, temer výčitka :
,, ...že ťa tie výstavy ešte neprestali baviť, vyhadzuješ na to také prachy a aj tak sa tam už všetci vzájomne poznáte a ešte ti to nedošlo, že aj tak vyhrávajú stále tí istí ľudia ...“ Áno , povedali, tí istí ľudia, nie, tie isté psy! Táto pripomienka sa ma dotkla , skoro ma urazila. Bola a stále som presvedčená, že tak, ako som to čítala kedysi v jednom článku, že vo výstavnom kruhu by mal byť posudzujúci Bohom a bohovia sú predsa nezávislí, neúplatní a spravodliví...a tomuto by som rada veriť aj dnes.
A keď už som do tejto výstavy bola pripravená investovať ďalšie eurá z rodinného rozpočtu, naviac som za spoluúčasť dcére, čo by druhému handlerovi v prípade, že by sme postúpili a bojovali aj o víťaza plemena, keďže som nechcela dopadnúť ako svojho času jedna vystavujúca s číslami, nalepenými na vodítkach psov, ktorých viedla v každej ruke po troch !, sľúbila úhradu kurzu na získanie vodičského oprávnenia, čo sú ďalšie eurá, bola tá hlúpa pripomienka z debaty pre výber výstavného dňa rozhodujúca. Vybrala som si SOBOTU. V tento deň bol v rozpise posudzovateľov pre pražského krysaříka človek, ktorého som ja, za tých 10 rokov
a 187 prezentácií svojich psov v kruhoch / to číslo nie je vymyslené/, pri krysaříkoch ešte nevidela a nezažila. A podľa dostupných informácií naše plemeno posudzoval za posledných päť rokov iba raz. Veľká výzva, čo poviete?
Sobota ráno, obvyklé balenie, Brno, čo by kameňom dohodil, slabé dve hodinky aj s nutnou prestávkou kvôli psom a nútenou kvôli pánom s označením ,, Pomáhat a chránit“ , tentoraz iba hliadka, či sú papiere
v poriadku.
Okolo hradu Buchlov nízko sa držiaca hmla, sychravo, mrholilo, už som videla všetky tie vírusy, čo sa na dažďových kvapkách spúšťajú na ľudí. Ale čo...ciele sú stanovené, imunita čosi vydrží...a nezdržujte sa v preplnených halách a nenavštevujte spoločenské udalosti. Tak neviem, je výstava psov spoločenská udalosť ?
Aká – taká úspora financií začala, pre mňa síce nedobrovoľne, už pri príjazde do Brna. Naša audinka ostala zaparkovaná v parkovacom dome pred vstupom do areálu BVV. Parkovné 20,- Kč/hod. oslovilo. Tú pomyselnú stovku / toľko sme nakoniec ušetrili/ sme obratom ruky vymenili za valašské frgály a na výšku cholesterolu v krvi útočiaci mastný bramborák. To je tak, keď brucho rozkazuje...a že je k výstavnej hale dobrých 500 metrov, veď máme nohy, to nevadí, že sme ovešaní ako vianočné stromčeky, psy na rukách, lebo na nich, čerstvo vykúpaných, všade útočia kaluže a blato...BVV je na výstavy stavaný a stvorený areál, zhltne veľké množstvo ľudí, áut a psov a ani to nepoznať. P-čko, kde sa krysařík posudzoval, síce husto obsadené, ale hustotu nedávno absolvovanej WINTERSHOW Trenčín to, k mojej radosti, nedosahovalo. Balóniky vysoko nad hlavami ľudí, až na to, že som si zamenila kruh 6 a 9...ale tie čísla sa dosť podobajú :o), nie ?
Krysaříček sa posudzoval po cca 40 jedincoch iných spoločenských plemien, ale čakanie sa dalo zvládnuť, až na to, že wifina sa nekonala pre zmenené heslo! Nuž si moje dieťa krátilo čas napr. aj počítaním pravdepodobnosti, s akou sa zúčastníme súťaže o BOB-a. Neviem síce ako, ale prišla k číslu 28,16 %. Pozdravili sme sa s pár ľuďmi s kryskou na rukách , ktorí, žijúc v Brne, si túto akciu , napriek tomu, že sami nevystavovali, nenechali ujsť , aj s pár vystavujúcimi.
A ešte spomeniem to venčenie...neviem, nechápem! Keď niekto nesprace po svojom psovi v lese, odľahlom parku, na ulici na periférii mesta, ale na výstave psov , kde je okolo x ľudí a ešte viac psov ?! Venčili sme aj my, trávnik už ,,použitý“ a naše šidlo, Bianca, na ktorú som sa obzrela a ...bolo to. ,,Pozdrav“ od šelmy psovitej na podrážke! V tom momente som sa síce patrične ,,pomodlila“ , ale na druhej strane, viete, čo sa hovorí : ,, Keď stúpiš do h***a, bude šťastie!“ Jemnejšie povahy prepáčia tento naturalistický opis situácie, ale celé to akoby predznačilo, čo bude nasledovať.
Ako obvykle, začali nastupovať do kruhu čiernopálení psi. Vystavujúci vychádzali z kruhu viac či menej spokojní. S Frederikou som šla do kruhu s celkom malou dušičkou, haly jej veľmi ,,nesedia“, ale počiatočné obavy sa rozplynuli a my sme odchádzali s čakateľstvom CAC. Keďže sa Bianca vystavovala ob triedu, prepla som číslo a čakala. Keď som ju konečne priviedla do kruhu, ktorý obišla už tradične s krútiacim zadkom, ako to len ona vie a postavila som ju na stôl, zaznela od posudzovateľa veta, ktorá stojí za to, aby som ju sem napísala. ,, Ti krysaříčci jsou teď tak moc krásní...a vy jste z Polska? “ A ja že nie, že zo Slovenska.
,, A tam se taky chovají ?“ A ja, že áno. A potom už nasledoval ten oficiálny diktovaný posudok a na jeho záver čakateľstvo CAC.
Vyjdúc z kruhu som zamierila k manželovi, čo by kritikovi významu mojej účasti na výstavách psov a s palcom nahor referovala o výsledku. Takto dopadli moje zvieratá , ktoré posudzujúci ešte nikdy osobne nemohol vidieť a nemohol vidieť ani mňa. Tak aké ...sa všetci poznáte ?!
O BOB-a sme bojovali nie na 28.16 % ale 100%-tne , ale už veľmi veľmi ležérne, lebo chúďa druhé dietko sa nám od hladu doma škriabalo po stene, bolo treba cestovať späť.
Môj dojem z výstavy, príjemný. Aj keď víťazstvá sú príjemné pre jednotlivca, niekedy nemôže ísť len o MOJE, TVOJE zviera, o mojich, tvojich päť minút slávy, radšej by malo ísť o NAŠE PLEMENO. Aj preto ma tá veta, ktorú som si dovolila citovať a ktorá hodnotila všetky dovtedy videné psíky, tak potešila, že napriek rozporuplnostiam v posledných rokoch, ktoré pri krysaříčkovi zažívame, si toto plemeno zaslúži existovať.
Aj keď...malý červíček tu je. Na spiatočnej ceste, keď som temer zadriemala nad spiacou Frederikou v náručí, spýtal sa ma môj manžel, inak nestranný , ale vnímavý pozorovateľ diania okolo, aj vo výstavnom kruhu, či som si úplnou nezávislosťou posudzovania istá. Spýtala som sa , prečo. Nechcel mi povedať, tak dúfam, že to na mňa zlostne vybalí pri mojej ďalšej prihlásenej výstave :o), keď bude platiť na pošte výstavné poplatky.
 

 
« Späť


Diskusia: "DUOCACIB Brno 1.deň - podruhé"
Dátum: Meno: Komentár:
- Žiadne komentáre -
Pridať komentár | Zobraziť všetky komentáre