TOPlist
(c)1997-2007 TOPlist, Kontakt Slovensko

05.01.2014 - Krátke pojednanie...

16.01.2014, 10:06, Ľubica Janigová

...o vystavovaní, chove psov, naivite, vytriezvení a hlúpom vtipe...


Som človek, ktorý z každej absolvovanej výstavy dlho vnútorne ,, žije,, Starosti bežného života na tých pár hodím, ktoré venujem iba psom , idú bokom a to, pre mnohých smiešne pobiehanie v kruhu, JE pre mňa istá forma relaxu, keď vidím len svojho psa a komunikujem len so svojím psom. Často úplne bez ohľadu na výsledok. Alebo správnejšie, BOLA ...Čítam si zápisky zo svojho webu a prehrávam si opäť aj tú práve absolvovanú výstavu , ale aj všetky ostatné z minulého roka a napĺňa ma zmiešaný pocit. Dal by sa popísať ako rozčarovanie. 

Aj preto, že sa často vraciam k napísanému na svojom webe, mám v čerstvej pamäti svoje vlastné konštatovanie, že vystavovanie krysaříka bude snáď v roku 2013 opäť pre mnohých nadšencov radostnou udalosťou. Prečo? Aj keď som koncom roka 2012 zachytila informácie o prapodivnom dianí okolo môjho milovaného plemena, keď som si s nevôľou prečítala, že výstavy sa stali sponzoringom protekčných víťazstiev a okolo kruhov straší , keď sa výstav prestali zúčastňovať ľudia, ktorí prednedávnom vystavovali radi a často, nebola som, vo svojej nebotyčnej naivite, ochotná tieto fakty prijať. Nasadila som si ružové okuliare a v jednom svojom reporte z výstavy s nádejou napísala: ,, Aj keď víťazstvá sú príjemné pre jednotlivca, niekedy nemôže ísť len o MOJE, TVOJE zviera, o mojich, tvojich päť minút slávy, radšej by malo ísť o NAŠE PLEMENO." Začal plynúť ďalší rok...a ja som s plným nasadením absolvovala a zaplatila zasa x psích akcií. Ako som konala , tak som vec cítila. Dúfala som, že tá trinástka v číslovke roka bude paradoxne značiť šťastnejší vývoj, obrodu v chove a vystavovaní pražského krysaříka a ja budem zasa stretávať nadšených ľudí , tešiacich sa na svoje odchovy, aj na to pobiehanie vo výstavných kruhoch. Ale...prehrávajúc si dojmy z minulého roka, spomínajúc na diskusie na dnes tak všemocných sociálnych sieťach a mnohé osobné rozhovory, dospela som k záveru, že niečo je nesprávne a ja svoje ružové okuliare, chtiac-nechtiac, zložiť musím. Nadobudla som totiž pocit, že krysařík ako jedno z tých ,,kabelkových“ plemien, stal sa ľahkým zdrojom zisku množiteľov, ktorých jedinou motiváciou k činnosti sú peniaze. Zvlášť smutné na veci je, že v chovoch kvitne aktívna spolupráca práve množiteľov a ,,chovateľov „ s riadnou registráciou, alebo chovateľ iného plemena s PP produkuje krysaříky bez PP a  ,, tiežchovatelia s PP"  úplne stratili zvyšky toho, čomu ja hovorím ETIKA CHOVATEĽA, chovateľská česť. PODVOD sa stal metódou práce, žiaľ. To je jedna strana mince. Na druhej strane sú to výstavy. Ako sa  vyrovnať

s faktom, že od dnes už bývalého nadšenca plemena sa dá počuť názor : ,, Pokiaľ bude na výstave XY, ja vystavovať nebudem.“ , alebo ,,Krysaříka už niééééé, skúsiť treba iné plemeno...možno to tam bude lepšie...“ .
,, PREČO?“, sa pýtam a snažím sa nájsť odpovede. Prehrávam si výstavy, spomínam...možno je dôvodom aj pomýlené myslenie, ktoré zo súperenia zvierat robí súperenie ľudí, len aby sa pomasírovalo choré EGO. V tejto súvislosti sa mi  však črtá ako smiešnosmutná paralela s týmto vývojom jeden hlúpy vtip / citlivejšie nátury prepáčia / :
Vráti sa pán farár z prechádzky v parku a sťažuje sa kostolníkovi : ,, Jozef, predstavte si, idem tak po parku a zrazu tam za kríkom vidím , v horúcom spojení ON a ONA. Idem ďalej a tam za ďalším kríkom v horúcom spojení ON a ON!
Na to kostolník hovorí :,, Ešte šťastie, pán farár, že ste neprišli skôr. To som tu bol horúcom spojení JA a JA. :o(
Tak aby to časom podobne nedopadlo aj na tých našich psích akciách .
 

 
« Späť