TOPlist
(c)1997-2007 TOPlist, Kontakt Slovensko

04.01.2014 - Hanácka národná výstava psov Olomouc / Brno /

16.01.2014, 10:02, Ľubica Janigová

O  výstave psov, jednom zube a súťaži Miss...alebo...do tretice všetko dobré ?!


Už tradične, túto prvú českú výstavu v roku som si so svojimi zvieratami nemohla nechať ujsť. Aj teraz sa konala v areáli BVV v Brne /budúci rok už vraj opäť v Olomouci /. Prihlásiť vybrané sučky, Barborku a Biancu, som tento krát neváhala ani minútu aj preto, lebo výstavná kondícia bola u oboch perfektná. Obe po čerstvom ošetrení chrupu, v perfektnej srsti vďaka overenej kombinácii výživových doplnkov a mnou naordinovanému ,,studenému odchovu,, , tiež upravenou hmotnosťou, aby zodpovedala veku a výške zvieraťa. Chystala som obe naozaj výnimočne poctivo možno práve preto , aby sa opäť potvrdilo : ,, Človek mieni.....,, . Ale nech nepredbieham.
Šesť stupňov nad nulou, teplota na toto ročné obdobie vysoká ? Z análov svojho vlastného webu som dodatočne zistila, že sa nedialo nič neobvyklé, minuloročné Brno nás vítalo teplotou 9°C nad nulou...no skoro jar, ako vtedy, aj teraz :o).
Brnenské výstavy som si veľmi obľúbila. Keď sa spätne obzriem a pátram po príčinách , ako jediné logické vysvetlenie sa zdá fakt, že som so svojimi psami v Brne varená-pečená a cesta , dokonale zvládnutá a často opakovaná, sa zdá kratšou, ako v skutočnosti je. Kilometre síce nepustia , 200 je 200, ale známe prostredie, Trenčín, Drietoma, Starý Hrozenkov s bosorkami, hrad Buchlov, napokon Austerlitz, človek dĺžku cesty vníma asi inak.
Tento raz sme do BVV dorazili neskôr, ako obvykle. Ja, starý výstavný praktik už viem odhadnúť , že 65 psov pred posúdením nášho plemena, to je rezerva minimálne jednej hodiny. Neskorší príchod znamenal okrem pokojného vstupu do BVV aj ušetrených 180,- Kč za parkovné. Najskôr som myslela, že sa parkovné, s ohľadom na ročné obdobie a už aj tak vysoké výstavné poplatky nevyberalo, no neskôr absolvovaná debata na sociálnej sieti ma presvedčila o opaku. Vyberalo sa, ale nestrážilo :o(
Ku kruhu sme dorazili hodinu po začiatku posudzovania a predsa s časovou rezervou. A čas si treba krátiť...svařáček, francúzske palacinky, venčenie, aby tie moje ,,baby,, v kruhu neznepokojovali preplnené mechúriky-koščúriky. A ešte trochu smutné rozhovory s ľudmi...
Naše plemeno posudzoval rozhodzca, ktorého názor na zviera si vypočujem vždy veľmi rada a s patričným rešpektom.
Tak to konečne prišlo. Ani som nepostrehla , ako prebehlo posúdenie všetkých tých 65-tich psov pred naším plemenom. Malá Bianca stihla zapózovať fotografovi /žiaľ, nezobrala som si kontakt/, ktorý neodolal pohľadu na krysaříka ležiaceho na chrbte, rozvaľujúceho sa na otvorenom katalógu výstavy, práve čítaného paničkou. Že panička nič z katalógu nevidela, nevadí, Bianca potrebovala poškrabkať bruško...lebo ONA! Lenže potom som garde otočila a Biancu zatvorila do prepravky a na kolená vzala Barborku. A to bola chyba...chyba osudová!
Bianca je malá zlostná dáma a kde nemôže byť ONA, nesmie byť nik zo svorky, jej vlastnú matku nevynímajúc! Tak zatvorená v prepravke vyvolala rozruch medzi vystavujúcimi, keď vyštartovala po Barborke, ktorej som práve vymieňala obojok za výstavné vodítko. Po chvíli pokoja som Biancu chystala do kruhu, ale niečo sa mi na nej nezdalo... ale upokojila sa a obligátne koliesko obišla tak, ako som to od psa jej temperamentu očakávala , samozrejme vetrila aj piškóty v mojej ruke :o). Prišiel povel postaviť ju na stôl a vtedy to prišlo. ,,V horní čelisti chybí řezák...po úrazu “ znela nemilosrdná veta pána rozhodcu a ja som sa s neveriackym : ,, To nemyslíte vážne ...“ nazrela Bianke sama do papuľky. Namiesto perfektného skusu, ako ho popísala pani rozhodkyňa pred rokom, pozerala som na čerstvo vylomený zub zrejme o mriežku prepravky a ešte krvácajúcu ranu po ňom :o(  A verte, že slová pána rozhodcu : ,, V chovu ji už máte, tak přeci o nic nejde...je mi to moc líto...a V2 “ boli slabou náplasťou na túto ranu Osudu...
Chcela som výstavu predčasne ukončiť, ale mohla som to svojej druhej fenke, Barborke, urobiť? No nemohla! S krátkym oneskorením som nastúpila do kruhu na prehliadku veteránov. A ako inak, na Barborku som sa musela usmievať, hoci som cítila nespravodlivosť, rozhorčenie, zlosť, sklamanie....Barborka dala do tej prechádzky v kruhu opäť celú svoju dušu a s pekným posudkom si odniesla V1 BOV z konkurencie , čo predznačilo účasť v záverečných súťažiach. Krátko po prehliadke veteránov a vyzdvihnutí Barborkinho pohára za titul BOV, sme cestovali domov. Môj muž, vidiac, aká som z toho zuba nešťasná, vyhlásil, že nájde kliniku, kde vyrazený zub Bianke nahradia. Vtedy mi prišla na um paralela na rôzne tie súťaže krásy, Miss taká, či Miss onaká. Spomínala som ako som tým dievčatám svojho času fandila. Dnes už nefandím a Miss nepozerám. To preto, lebo miesto prirodzene krásnych dievčat sa tu často prezentujú silikónové a botoxové krásky s prázdnymi hlávkami. Plasty , umeliny a podvody sa stali hitom našej doby. A to sa mi nepáči. Rovnako je to aj v prípade toho nešťastného zuba malej Bianky, ktorý nahradzovať nebudem, hoci jeho stratou predčasne ukončila svoju výstavnú kariéru ? Prečo otáznik ? Faktom je, že dvorný zubár pražského krysaříka z UVLaF Brno má v databáze jej RGT snímky, ako sa chrup vyvíjal, aj ako vyzerá v bezmála 6-tich rokoch veku tohto jedinca malého psieho plemena. Kvôli štatistikám kliniky. Určite by som mohla požiadať o zápis do PP o strate zuba následkom úrazu, ale...potrebujem ešte v prípade tejto českej a slovenskej šampiónky dokazovať, že zub bol na svojom mieste? Ako sa vraví, ,, Čo sa stalo, už sa neodstane“ . Chcela som s ňou síce ešte trochu ,,zamiešať karty“ na tohoročnej EDS v Českej republike, ale asi sa tej myšlienky vzdám. Aspoň konkurencii odľahne ... ;o) Alebo predsa len to potvrdenie do PP vypýtam ? No hádajte...!
 

 
« Späť